Längtan efter höstlov – nu är den stora tröttheten här

De senaste veckorna har vi längtat allt mer efter höstlov! Så här ett par månader in i terminen är det många skolbarn som får en svacka, och särskilt de som är extra känsliga för vardagens krav och intryck. Ja, det är säkert många vuxna som också upplever en höstdipp just nu. 

När mörkret och kylan kommer krypande kan det vara lite svårare att hålla humöret uppe.

Vi har märkt av det här i ett par år. Och blivit allt mer medvetna om att det är så det ser ut i vår familj och börjat förhålla oss till det. Men ändå blir vi lite överrumplade varje gång. När helt enkla saker börjar strula. När humöret åker berg-och-dal-bana mer än vanligt. När det blir extra svårt att somna om kvällarna. 

Så nästa veckas höstlov blir en välbehövlig paus. 

Tecken på stress

Journalisten och författaren Tina Wiman skriver på sin blogg M som i underbar om tidiga tecken på att skolsituationen börjar bli övermäktig för en elev. Några av dem är sömnsvårigheter, förändrad aptit, ångest, humörsvängningar, nedstämdhet och glömska. Listan kan göras lång och stämmer överens med andra stressrelaterade tillstånd.  

Veckans höjdpunkt! Pappan fixar godiståg på lördagskvällen, från köket till vardagsrummet. Något de klurat ut tillsammans en av alla kvällar det varit svårt att somna.

Här hos oss kan vi bocka av flera av tecknen hos både barn och vuxna. Efter att ha tagit nya friska tag (kanske på lite för ambitiös nivå) efter sommarens sköna ledighet börjar nu energimätaren signalera gult. Sakta ner! Snart är den nere på rött. Stopp!

Mamma är grinig och känner av musarm. Pappa är tröttare än tröttast. Storasyster är rädd för inbrottstjuvar när hon ska sova. Lillebror bryter ihop för minsta lilla. 

Vila på landet 

Och ett ynka höstlov är förstås inte lösningen på allt det här. Utan egentligen skulle ju tillvaron behöva anpassas ännu mer för att vi ska orka. Men ett ynka höstlov är åtminstone en lucka för andrum, miljöombyte och familjemys. Om än en liten lucka.

Extra mycket kramar och kärlek kanske är ett sätt att mota bort höstdeppen?

För halva veckan blir det jobb, fritids och förskola som vanligt. Men på onsdag eftermiddag åker jag och barnen till mina föräldrar på landet. Och det ska bli väldigt härligt! Här kan du läsa ett inlägg – skrivet förra årets höslav faktiskt – om varför mitt barndomshem är en av våra absoluta favoritplatser

Fler som längtar efter höstlov nu? Hur märks det på din familj att ni är trötta så här års? Kommentera gärna här nedanför! 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.