Så fick vi till ett lyckat besök på Kolmården

Semesterns stora familjeutflykt och dessutom grande finale blev ett besök på Kolmårdens djurpark med övernattning på Vildmarkshotellet och två dagar inne i parken. Och med bara några mindre svackor lyckades vi hålla alla familjemedlemmar nöjda och glada! Något som förstås kan vara nog så krångligt i en utmattande miljö med mängder av intryck, långt att gå och mycket som lockar. Så här la vi upp besöket:

På plats dagen före

Eftersom vi har runt 20 mil till Kolmården bestämde vi oss för att åka redan dagen före och ta en natt i Norrköping. På så sätt slapp vi stressen att komma iväg jättetidigt och vi vuxna chaufförer var pigga när vi kom in i parken. Visst, det blev en extra kostnad, men vi har inte gjort så mycket annat dyrt i sommar. Dessutom fick vi se lite av Norrköping på köpet.

Hänga på låset

Vi såg båda dagarna till att gå in i parken direkt när den öppnade kl 10. På så sätt slapp vi de värsta köerna till populära attraktioner som Safari-linbanan. Mitt på dagen kan visst köerna vara över en timme. Och förstås hiskeliga berg-och-dal-banan Wildfajöööö som Lillebror säger med extra ljudeffekter. Men den var det bara maken som åkte. 

 

Safari-linbanan är en häftig upplevelse med både vacker utsikt och nära möten med djuren.

Safari-linbanan är en häftig upplevelse med både vacker utsikt och nära möten med djuren.

 

Go with the flow med måtta

Ett besök på en djurpark ska förstås ske på barnens villkor! Så när de fick syn på något spännande stannade vi till och deras önskemål var högsta prio. Men Kolmården är ju en av världens största djurparker och vi hade missat hälften om vi inte styrt lite. Inför dag två gjorde vi därför upp en preliminär plan för vad vi ville hinna med.  

Kul med karuseller

Så klart älskade barnen Bamses värld och alla roliga åkattraktioner. Ett tips är att passa på att åka de tider då teatern med Bamse och hans vänner pågår för då är det kortare köer.

kolmården1

Båten Viktoria gungar och snurrar framför farmors hus på Höga berget.

Sålla bland visningarna

Antalet visningar, shower och matningar är stort och det gäller att komma i god tid för att få en plats där man ser något. Vi snarast snubblade över ett par shower som råkade börja precis när vi kom, men det räckte för oss även om vi fick stå. Det blev för mycket att hålla koll på annars.  

Att få se Bamse, Lille Skutt, Skalman och de andra är förstås toppenkul.

Att få se Bamse, Lille Skutt, Skalman och de andra är förstås toppenkul. Men sittplatserna tar fort slut. 

Vagn för trötta ben

För den som inte har egen barnvagn med finns det kärror att hyra för 40 kr eller låna gratis om man bor på hotellet. Där går det förstås också att dra varma tröjor och matsäck. Området är stort och väldigt kuperat, men våra barn gick faktiskt mest själva. Generellt känns det som att barn över tre-fyra års ålder har störst behållning av en så här stor park. Yngre barn än så är förmodligen lika nöjda på den lokala 4H-gården!  

Mot delfinshowen! En dag på djurpark blir ett rejält träningspass. Första dagen gick vi över 19000 steg.

Mot delfinshowen! En dag på djurpark blir ett rejält träningspass. Första dagen gick vi över 19000 steg.

Tidig lunch

Vi hade hört att det kan bli väldigt långa köer för att köpa mat och det är något vi absolut inte orkar med. Att köa med lågt blodsocker fungerar varken för stora eller små i vår familj. Så vi åt lunch redan kl 11.30 precis innan värsta ruschen.

Glöm inte djuren

Det här kanske är som att svära i kyrkan, men varför måste alla djurparker även innehålla en massa karuseller? Ibland känns det som att själva djuren faktiskt kommer lite i skymundan. Vi fick nästan tjata på barnen för att locka dem från Bamses värld till aporna och elefanterna…

Girafferna verkar trivas i Kolmårdens skogar. Så vackra!

Girafferna verkar trivas i Kolmårdens skogar. Så vackra!

De mäktiga noshörningarna tar en siesta på savannen.

De mäktiga noshörningarna tar en siesta på savannen.

Boka plats till delfinshowen

Något man förstås inte får missa är den magiska delfinshowen. Vi valde att förboka platser på internet för att inte behöva stå i långa köer. Och det var ett bra val. Vi kom snabbt in och fick plats på andra raden. Sedan var det tekniska problem så det blev en del väntan ändå, men det var snabbt glömt när showen drog igång. Vilken vänskap och kärlek tränarna och delfinerna utstrålade!

Delfinerna och deras tränare imponerade verkligen. Rörande vilken kontakt de verkar ha.

Delfinerna och deras tränare imponerade verkligen. Rörande vilken kontakt de verkar ha.

Medhavt mellanmål

För att slippa köpa allt på plats plockade vi med oss bröd, frukt och lite kakor att ha till mellanmål. Och förstås ordentligt med vatten. Tyvärr var det väldigt mycket getingar i parken så det var inte supertrevligt att sitta utomhus och äta.

Unna sig roomservice

I vår familj tycker vi om andra människor, men trivs inte riktigt när det blir för mycket folk. Så efter en heldag i parken orkade vi helt enkelt inte äta middagsbuffé med alla andra övertrötta barn och föräldrar i hotellets restaurang. Så vi slog på stort och beställde upp mat på rummet. Gott och avslappnat. Sedan pallade faktiskt halva familjen även en stund i hotellets äventyrsbad.

Att äta i lugn och ro på rummet var väl värt pengarna, men bordsplaceringen fick förstås bli lite annorlunda.

Att äta i lugn och ro på rummet var väl värt pengarna, men bordsplaceringen fick förstås bli lite annorlunda.

Fatta ett köpbeslut

Förstås finns det också flera souvenirbutiker inne på Kolmården och barnen ville såklart ha med sig något hem. Vi hade inte funderat igenom det i för väg så det blev svårt att säga nej. Men det kan nog vara bra att bestämma sig innan besöket och även prata med barnen om det.

Tid till akvariet

Utanför djurparken ligger även Tropicarium med reptiler, hajar, fiskar och apor. Det hör inte till Kolmården utan är en egen verksamhet och har förstås separat inträde. Vi gick dit runt kl 14 och då var det lagom mycket folk. Tyvärr var vi alla lite för trötta för att stanna särskilt länge, men vi hann i varje fall få närkontakt med de små aporna och beundra de vackra fiskarna.

kolmården5

Fascinerande fiskar och en hel massa andra djur på Tropicarium.

Har jag missat något? Vilka knep har du för att göra ett djurparksbesök lyckat?

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Preet skriver:

    Tack för inlägget, fick bra tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.