Glad semester – så planerar vi för ledighet utan planer
Alla i familjen har längtat och äntligen är det dags! Flera veckors semester tillsammans. Det borde förstås bara kännas härligt. Men det är inte alltid så enkelt. De invanda rutinerna luckras upp, många timmar ska fyllas med innehåll och alla ska helst få sina olika behov, förväntningar och viljor uppfyllda. Som bäddat för konflikter alltså.
För oss var det ganska kämpigt med semester för några år sedan. Det tog mycket energi att jämka ihop den lediga vardagen. Nu är barnen större och vi har landat i ett bättre sätt att förhålla oss till varandra – men vi har även hittat en sorts rutin för ett fungerande sommarlov.
Planera mindre
Vi har aldrig varit den familjen som bokar upp varje minut av vår semester, men även från det utgångsläget har vi år för år bokat ännu mindre. Förr ville vi gärna komma iväg på någon resa och även hinna med att träffa mycket släkt och vänner, men nu älskar vi att bara hänga hemma och göra småutflykter. Men så har vi ju också lyckan att bo nära både sjö och mysiga utflyktsställen.
Vi har några ”måsten” i positiv bemärkelse som hör till vår rutin. Men som inte kräver någon planering för de är bara självklara. För det första inleder barnen sin ledighet hos mormor och morfar medan vi vuxna jobbar sista veckan. Då hinner vi också med lite egentid och att ladda batterierna. För det andra åker vi alltid på utflykt till Modelljärnvägens hus, här finns ett inlägg därifrån från 2016.
För det tredje hälsar vi på barnens farmor med särbo i Dalarna, en mysig tradition jag skrivit om här tidigare. Och till sist åker jag och barnen till Skåne i slutet av vår semester. Där hyr mina föräldrar en stuga där vi får hälsa på. Här finns fina bilder från förra årets vecka där. Och de här aktiviteterna försöker vi placera ut så att det blir en i varje semestervecka.
Planera mer
Alla andra lediga dagar tar vi lite som de kommer. Men för att vi ska kunna slappna av och njuta av det behöver vi struktur och planering. För vi gillar att ha något att hålla oss till. Så våra dagar ser ungefär likadana ut. Förmiddag med frukost, lässtund, Sommarlov på tv, lekstund ute eller inne, och sedan lunch. Eftermiddag med lite lunchvila, lekstund ute eller inne, mellanmål, mer lek och sedan middag.
Lekstunderna på antingen förmiddag eller eftermiddag byter vi en del dagar ut mot någon utflykt. Några aktiviteter som vi tänkt oss i år är förstås att åka och bada (läs gärna inlägget om hur vi undviker kaos på stranden) men också att plocka blåbär i skogen, hyra kanot och prova att paddla eller kanske åka till någon kul lekpark i stan. Blir det regnigt kanske vi besöker något museum.
Men även den mer fria leken behöver vi ibland hjälpa framför allt Lillebror med. Han kan ha svårt att komma på något att göra på egen hand. Därför är jag på gång att göra en valkarta åt honom med bilder på olika aktiviteter han kan sysselsätta sig med. Självklart är det nyttigt för barn att bara vara och även att ha tråkigt en stund, men för mycket sysslolöshet skapar ofta stök hos oss. Därför hjälper det med stöttande strukturer.
Hur lägger ni upp ledigheten i din familj? Finns det något ni skulle kunna ändra på för att få en bättre fungerande semester?
Senaste kommentarer