Vårt vintriga sportlov – åtta sportiga aktiviteter

Halva förra veckan hade jag och barnen sportlov hemma hos mina föräldrar. Och tänk vilken tur vi hade med vädret. Samma dag som vi packade in oss i bilen snöade det ymnigt över Mellansverige så vi kunde faktiskt vintersporta trots att vi inte åkte till fjällen. Hela åtta skapligt sportiga aktiviteter hann vi med på tre dagar – inom en radie av två kilometer från mitt barndomshem.  

1. Badminton

En av barnens solklara favoriter hos mormor och morfar oavsett årstid. Perfekt att det fanns en snöfri remsa av trädgården. När Lillebror tröttnade på att spela själv satt han på stenen och räknade ”pojäng”.

2. Hoppa hage

Tunn snö med skare fungerar bra att rita upp en hage i och hoppa några varv. Linjerna försvinner dock rätt fort men då är det ju bara att rita en ny. 

3. Spela spel

Även hjärnan ska ha sitt och man kan ju inte vara fysiskt aktiv hela tiden. Spelet Mastermind är både roligt och bra träning för huvudknoppen. Storasyster utmanade också morfar på ett parti schack. 

4. Åka skidor

Inget sportlov utan skidåkning! Lillebror skrattade högt när han susade ner för slänten tillsammans med morfar. Egentligen hade jag inte packat med vintersportutrustningen för jag trodde att snön skulle smälta på en gång. Men så glömde jag mobilen hemma när jag åkte till jobbet i onsdags och fick hämta den innan vi gav oss av. Och passade då på att dra med även skidor, skridskor och hjälmar…  

5. Åka pulka

Även pulkaåkning hör förstås till när det är sportlov. Den fina skaren gjorde att det blev ett härligt glid både nedför – och uppför. Och jag som var den som drog upp och puttade iväg ner blev svettigast av alla.  

6. Springtävling

Lite variation är alltid bra. Men även om springtävling där mormor alltid kommer sist är hysteriskt roligt är just tävlingsmomentet också rättså vanskligt. Lillebror som aldrig vann blev väldigt frustrerad. 

7. Klättra i trapp

En så här bra klättertrappa har vi tyvärr inte hemma. Men jag minns hur jag och mina syskon också hängde och klängde där som små. Att jaga ballonger är en annan bra inne aktivitet med sportig känsla. 

8. Åka skridskor

Det var nog runt tjugo år sedan jag senast åkte skridskor! Men efter att syrrans gamla hockeyrör letats fram ur gömmorna och sanerats från råttskit stapplade jag ut på isen. Att åka på fågelsjön en liten bit från där mina föräldrar bor är riktigt fint. Även Storasyster åkte (efter att vi övertygat henne om att isen höll) medan morfar och Lillebror hasade runt på kängorna.  

Vad gör du och din familj gärna när det är sportlov? Vilken vinteraktivitet gillar ni bäst?

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.