Vi firar minijulafton – spännande möte med tomten

Nu är julstämningen redan på topp här hos oss! Igår firade vi nämligen minijulafton tillsammans med släkten på min sida. Vårt julfirande har sett lite olika ut genom åren. Eftersom jag och maken har rätt olika känslor för julen har vi fått jämka och prova oss fram till ett koncept som passar oss. För två år sedan åkte vi utomlands över julafton och firade då för första gången minijulafton helgen innan. Och i år kör vi en repris på det.

minijul1

Efter att vi klarat av både fika med lussebullar och pepparkakor samt en liten, fnissig julkonsert där jag och barnen sjöng några låtar så bankade det på dörren. Tomten kom och överraskade en vecka för tidigt! Han hade hört att vi firade minijulafton och vill titta förbi och säga god jul.

minijul2

Tomten visade sig vara rätt gammal och trött så Storasyster fick hjälpa till att dela ut paketen. Och det gjorde hon så gärna. Tänk så härligt det var med jul när man var liten!

minijul3

Hmm, funderar Lillebror men han verkade ändå köpa att tomten kom lite tidigare. Storasyster däremot genomskådade nog vem som dolde sig bakom skägget men spelade med. Redan julen för två år sedan listade hon ut hur det fungerar med tomten.

minijul4

Ja, julen är ju barnen högtid! Vuxenpaketen i tomtens säck var ganska få, och eftersom det bara är våra två barn i släkten än så länge så hamnar de förstås i fokus en hel del. Att fira jul många tillsammans kan ställa till problem. Psykologen Jesper Juul skriver att han kontaktas av många mor- och farföräldrar som tycker att barnbarnen är stökiga och otacksamma. Några sådan problem hade inte vi på vår minijulafton, men det är ändå intressant att fundera kring tycker jag. Jesper Juul bjuder också på en rad tips för hur man får en lugn jul.

minijul5

Uppdukad festmåltid! Det var faktiskt årets första julbord för de flesta av oss. Eftersom vi blandade hemgjort med köpt blev det lagom mycket jobb. Dessutom bidrog min syster med några av rätterna. Särskilt nöjd blev jag med den veganska Janssons frestelsen som även vi som inte gillar ansjovis kan njuta av.

minijul6

God mat och gott sällskap är ju två viktiga ingredienser för ett julfirande. Barnen hade dock lite svårt att sitta still och koncentrera sig på maten när så många pratade runt omkring. Men en del petade de i sig i varje fall. Sedan kröp de in under bordet för att skärma av lite.   

minijul7

Att få vakna dagen efter och börja leka med alla nya saker är ju magiskt! Mormor och morfar sov dessutom kvar så vi fick mysa med dem ytterligare några timmar. 

Så här firar alltså vi vår minijulafton, med hur ser julfirandet ut i din familj? Har ni hittat ett upplägg som passar er? Dela gärna med dig här nedan!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.