Fredagsmys i fantasins värld – våra favoritlekar

Fredag är veckans bästa dag tycker Lillebror! Då är han och jag lediga tillsammans – hela långa förmiddagen och ända fram till klockan ett då Storasyster kommer från skolan. En del av tiden brukar vi ägna åt att vika tvätt, dammsuga och flytta alla pryttlar som under veckan tagit sig ner till undervåningen tillbaka upp till övervåningen. Men stor del av tiden brukar vi också leka.

Just nu inspireras Lillebror oftast av olika tv-program eller spel. Och eftersom inget är nytt under solen är detta något som barn alltid sysslat med. I varje fall så långt tillbaka det har funnits liknande medier. Kulturvetaren Margareta Rönnberg redogör på sin blogg Barnisten utförligt för hur barn alltid fått lekidéer från medierna. Den första studien av fenomenet gjordes redan i slutet av 1920-talet och visade att en stor del av de tillfrågade barnen lekte så kallade filmlekar. Och då fanns det ändå bara stumfilm…    

Här är några av våra favoritlekar:

Barnprogrammet Labyrint på SVT har länge varit en storfavorit hos både Storasyster och Lillebror. Som lek fungerar den både ute och inne, med eller utan rekvisita, bara två eller flera. En gång var vi väldigt noggranna och la ner minst lika mycket tid på att förbereda som att leka. Vi byggde banor och fixade utklädnader. Sedan turades vi om att vara Daidalos, de olika robotarna och de tävlande barnen.

Att klä ut sig är alltid roligt! Här har Lillebror förvandlats till den fisande Muttern i Labyrint.

Att klä ut sig är alltid roligt! Här har Lillebror förvandlats till den fisande Muttern i Labyrint.

Ett annat barnprogram som vi återkommande leker är Jake och piraterna på Disney Channel. Då bygger vi piratskepp i duplo och seglar runt med dem på vardagsrumsgolvet. Sedan stöter pyttepiraterna på olika hinder som kapten Krook lägger ut.

Skeppet Skutan från Jake och piraterna är redo för avfärd. Att konstruera med duplo sätter igång fantasin.

Skeppet Skutan från Jake och piraterna är redo för avfärd. Att konstruera med duplo sätter igång fantasin.

 

Två spel som hela tiden dyker upp i lekarna just nu är Pokémon Go och Super Mario. Här är lekstrukturerna ganska otydliga och skiftar en hel del. Men det kan till exempel bli som en liten hinderbana runt lekplatsen på gården. Eller så är Lillebror bara olika karaktärer ur spelen medan han gör andra saker, som att gunga eller åka rutschkana.

En annan favoritlek, som inte kommer från medierna, är förstås att bygga koja. Hos oss passar matbordet i vardagsrummet perfekt. Kojan kan vara ett hem eller ett hunddagis, men med lite influenser från barnprogrammet Stora maskiner kan den lika gärna förvandlas till en gruva.

favoritlekar3

När man leker gruva i en koja är det perfekt att ha en ficklampa så att borrfräsmaskinen inte kryper fel i gångarna.

Vad har dina barn för favoritlekar? Vilka program, filmer och spel inspireras de av?  

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.