Lektips och boktips – med ännu fler lektips

Nu var det länge sedan jag och Lillebror hade en sådan där riktig lekfredag som vi brukade förr. Här finns ett inlägg med några favoritlekar, och är finns en massa andra inlägg med temat lek. Våra lediga fredagar har den senaste tiden (eller kanske till och med längre än jag tror) gått åt till annat. Han spelar förstås också en hel del tv-spel nu för tiden…

Kul att testa något nytt! En bok full av lektips ger ny inspiration.

Men igår när vi var på biblioteket hittade jag av en slump en bok full med lektips! Den heter Lekbok för koncentrationsförmågan och är skriven av Barbara Sher som bland annat är lekterapispecialist och arbetsterapeut med inriktning på barn. Boken innehåller 101 roliga och enkla lekar som hjälper barn att stärka olika delar av sin uppmärksamhet. Boken har kapitel med lektips för olika åldrar från spädbarnet till tonåringen.

Boll och strumpbyxa

Idag testade vi en lek som kallas ”Träna slag” i boken. Vi tog ett par gamla strumpbyxor och stoppade ner en mjuk jongleringsboll i ena foten. Sedan tejpade vi upp byxorna i linningen mitt i en dörröppning. Sedan var det bara att sätta igång att slå på bollen och försöka träffa igen när den svingade tillbaka. Vilket inte bara är jätteskoj utan också stärker kordinationen öga–hand.

Som en utveckling av leken testade vi att bolla fram och tillbaka till varandra, och vi funderade kring att vi måste ge bollen av vår energi för att få den att röra sig. Vi testade också att slå till bollen olika kraftigt. Orsak och verkan, och enkel fysik. Som en extra krydda blev Lillebror också tvungen att ducka ibland. ”Jag duckade i precis rätt tid. Bra tajming på ducket, va?!”

Att träna slag på bollen i strumpbyxan var lika kul som det verkade!

Nyfiken på mer

Med Lillebror är inte det viktigaste att öva koncentration i leken utan att stimulera fantasin och samspelet. Och att få igång honom på egen hand då och då – utan en skärm. Lektips som lektips tänker jag, råkar de träna även uppmärksamheten så är väl det bra. Hur som helst är det ju roligt att få in lite nya idéer som variation till det vi brukar leka.

För Storasyster del tror jag att en del koncentrationsövningar kan vara jättebra. Och när jag bläddrar igenom boken ser jag flera lekar jag vill prova med henne. Framför allt några ur kapitlet med lekar för tonåringar. De ska nämligen hjälpa barnet/ungdomen att lättare acceptera det som händer, ge redskap att hantera svårigheter och utveckla en positiv inställning. Lite sådant tror jag hon kan behöva just nu, trots att hon bara är åtta. Jag får återkomma till några sådana lektips när vi har provat dem!

Vilka lekar gillar ni i din familj? Har du något lektips att dela med dig av? 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.