Drömrepliken: ”Mamma sätt dig, jag fixar maten”

Sedan vi började titta på Sveriges yngsta mästerkock har Storasyster blivit intresserad av att laga mat. Superkul! Och då känns det lika bra att smida medan järnet är varmt tänker jag. Så nu ska hon få ordna middag på torsdagar. Hon tänker att hon övar inför att vara med i programmet så småningom, jag tänker förstås att hon övar för livet. 

Så i torsdags tog hon ansvar för sin första middag. Det skulle bli köttbullar och färskpotatis hade hon bestämt och jag ordnat så att allt fanns hemma. Att laga mat kräver förstås lite förberedelser, först fram med kokbok och ingredienser. Men var finns en bunke? 

”Mamma sätt dig och läs, det är jag som ska fixa allt” är inte replik jag får höra varje dag. Och med lite assistans på några viktiga punkter lyckades hon faktiskt helt på egen hand. 

För en som inte är så van tar det såklart rätt lång tid att laga mat. Det är mycket att hålla reda på samtidigt. Men vi satte igång redan klockan fyra så det gjorde inget att maten inte stod på bordet förrän 2,5 timme senare. 

Uppläggningen var roligast tyckte Storasyster. Och visst ser det gott ut! Det var en rejält trött men också mycket stolt och nöjd åttaåring som serverade hela familjen. Och det smakade lika mumsigt som det ser ut. 

Som en uppmuntran fick hon också en egen kokbok – Laga: steg för steg av Clara Lidström och Annakarin Nyberg – med enkla recept för barn. Nästa gång hon ska laga mat blir det något ur den!

 

Vad tycker ditt/dina barn om att laga mat? Hur gör du för att stimulera intresset? 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.