Matsedel spar tid och energi – planering för sex veckor

Härom dagen lade jag ut en bild på Instagram där man skymtade min superplanerade matsedel. Och sedan var det en följare som undrade om matlistan kanske fanns här på bloggen. Det gjorde den tyvärr inte, men det måste det förstås bli ändring på!

”Man kan aldrig få nog med matinspo” skrev följaren och det är ju verkligen sant. Men när jag sedan började tänka efter kanske min matsedel inte erbjuder så mycket inspiration egentligen. Utan allra mest struktur. Men det är ju för all del väldans bra det med…

Livlina med matsedel

Tanken på att fixa en ordentlig matsedel dök upp under föräldraledigheten med Lillebror. Jag var helt enkelt orolig för hur det skulle gå att komma hem med två trötta och hungriga barn efter en lång arbetsdag och tvingas vara påhittig i köket. Inte min grej. Min hjärna mår bra av planering när det ska gå fort.

Att göra egen pizza (eller ja, degen köpte vi) är ett kul projekt för hela familjen. Passar som fredagsmys!

Periodvis har vi planerat maten för en vecka i taget, men då känns det som att vi bara äter samma mat om och om igen. Mycket pasta och korv blir det för variationen kommer inte spontant. Därför är min matsedel upplagd på sex veckor, och sedan går det utmärkt att börja om igen. Dessutom har jag strukturerat det så att vi vissa dagar ska laga dubbel sats av en viss maträtt och frysa in. En annan dag längre fram i schemat är det bara att tina och fixa tillbehören.

Lätt att byta ut

Här finns min matsedel som pdf En glad familj – matsedel, färdig att skriva ut och börja följa! Vid många dagar står det dock inte ett specifikt recept utan det går att själv välja familjens egna favoriter. Exempelvis soppa och pannkaka kan ju varieras på många sätt, här gillar vi potatis- och purjolökssoppa eller morotssoppa.

Inom ramen för strukturen går det förstås också finfint att byta maträtt ibland när inspirationen faller på. Och naturligtvis att göra dem vegetariska, det är något vi borde bli bättre på.

Använder ni matsedel i din familj? Tipsa gärna här nedanför om var du brukar hitta matinspiration! 

Du gillar kanske också...

6 svar

 1. Sara skriver:

  Jag gillar bloggen vardag.nu

 2. Carin H Brander skriver:

  Vi gör nästan exakt samma, men har bara två veckor som vi alternerar. Vi har valt enkelhet före variation just nu 🙂
  Vårt schema finns här: http://www.carinh.se/matschemat/

 3. Petra skriver:

  Kör matplanering sedan mer än 10 år tillbaka. Basen är en fisk, en vegetarisk, en soppa, en kyckling mån-tors. Fredagar alt mellan pasta, tacos, pitabröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.