Barnens mellanmål – därför är det dagens bästa måltid

Något jag verkligen gillar med barn är att de behöver äta mellanmål. Haha, det låter ju lite knasigt! Det är förstås inte på långa vägar det bästa med barn, men en mysig detalj som sätter guldkant på tillvaron. Tycker jag. Här kommer fem anledningar till att jag älskar mellanmål:  

1. Enkelt att fixa: Ingen annan måltid går lika lätt att ordna. Förutom frukost då, men den fixar jag på autopilot. Till mellanmål kan man plocka fram lite vad som helst, och det är okej att skoja till det. Dessutom ”ingen stekning eller kokning eller så” som de säger i Barbro Lindgrens Loranga, Mazarin och Dartanjang

2. Lätt att variera: Inte nog med att mellanmål är så enkelt att fixa – det går också att variera i all oändlighet utan ansträngning. Från simplaste frukt och macka, till mer avancerade pizzabullar eller nyponsoppa med glass.  

En av mina och barnens favoriter till mellis är nyponsoppa med glass och skorpor.

3. Bra kompensation: Vid mellis kan man utan knorr fylla på de flesta barn som annars är kräsna med maten. Kompensera för en ynklig lunch eller middag. Behövs något matigare kanske korv med bröd eller äggröra passar bra. Eller så får helt enkelt en glass mätta lilla magen. 

4. Skön rutin: En bra anledning till att äta mellanmål är förstås att blodsockret håller sig på en jämnare nivå genom dagen. Vilket också är en bra rutin för oss vuxna. Och hela familjen håller sig på bättre humör. 

5. Avslappnad stämning: Men den allra största fördelen med barnens mellanmål är att det är en så opretentiös måltid i all sin glans. Ingen stress, ingen press. Ingen som är irriterad efter att ha sått länge vid spisen. Ingen som tycker att maten är blä. Inga krav på artig konversation. Utan oftast bara spontant trevliga samtal över något gott att äta. 

Att piffa till det med en macktårta är enkelt men festligt. Bilden är gammal, men Storasyster gillar fortfarande mellanmål som sticker ut lite från mängden.

Vad har ni för favorit till mellanmål i din familj? Tipsa gärna här nedanför!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.