Morgonrutin som haltar – dags att uppgradera: del 2

Förra veckan visade jag hur vi skapat ett tydligt schema för vår morgonrutin, eftersom vi haft det rätt stökigt på morgonen den senaste tiden. Förhoppningsvis ska det hjälpa barnen att få överblick samtidigt som det delar upp morgonen i hanterbara bitar. Förutom schemat har vi också provat oss fram till några andra förändringar.

Här kan du se hur vår morgonrutin såg ut tidigare och jämföra med den nya. Många av tiderna är fortfarande de samma, men vi har både stramat upp lite och lagt in några mer ”roliga inslag”. Än så länge fungerar det nya sådär, men det måste väl få sätta sig. Så här ser vår morgonrutin ut nu (jag är lite kortfattad med det som inte skiljer sig från förut):

Vår nya morgonrutin

Kl 06.15: Min väckarklocka ringer och jag går upp och gör mig i ordning.

Kl 06.20: Makens väckarklocka ringer och han går direkt ner och äter frukost.

Kl 06.30: Barnens väckarklocka ringer. Vi börjar dagen med att kramas och prata lite. Här testar vi nu även att ha en penna mellan tänderna för att dra upp mungiporna. Det låter ju helknasigt, men kom sig av att maken läst om en studie där försökspersoner ska ha kommit ihåg mer av en text om de läste med ett fejkat leende. Så varför inte testa om fejkleenden kan hjälpa till att höja morgonhumöret?

Pennan drar upp mungiporna, och kanske humöret. Men framför allt stoppar den åtminstone mig från att släppa ut allt tjat som bubblar i kroppen.

Pennan drar upp mungiporna, och kanske humöret. Men framför allt stoppar den åtminstone mig från att släppa ut allt tjat som bubblar i kroppen och bara gör barnen irriterade om det får komma ut. 

Ca kl 06.40: Barnen gör sig i ordning, medan jag hjälper till lite och bäddar jag sängarna. Bäst blir det om Lillebror blir snabbt färdig och kan gå ner, och Storasyster sedan har badrummet för sig själv.   

Kl 06.50: Den nya rutinen är att jag så här dags går ner i köket och fixar frukosten oavsett om barnen är klara med kläderna eller inte. Förut har det ibland dragit ut mer på tiden och blivit stressigt. Vill barnen ha hjälp eller sällskap måste de helt enkelt skynda sig lite.

Ca kl 07.00: Frukosten står på bordet. Medan vi äter lyssnar vi sedan ett par månader tillbaka på olika program från Barnradion. Några favoriter är Hästfesten, Våffelhjärtat, Barnmorgon med Farzad och just nu lyssnar vi på Konstiga djur. Att lyssna på något brukar locka barnen till bordet och oftast få dem fokuserade, men kan ibland lika gärna vara störande…

Frukostunderhållningen kommer från Barnradion. Fungerar bra så länge vi är överens om vad vi ska lyssna på.

Frukostunderhållningen kommer från Barnradion. Fungerar bra så länge vi är överens om vad vi ska lyssna på…

Kl 07.20: Barnen är klara med frukosten. Lillebror stannar på bottenvåningen för att borsta tänderna och gå på toaletten, medan Storasyster gör samma saker uppe hos pappa. Så ofta han kan tar han numera ett senare tåg för att vi ska kunna separera barnen.

Kl 07.40: Dags att ta på ytterkläderna.    

Kl 07.50: Vi lämnar huset! Jag och Lillebror går till förskolan, medan pappa och Storasyster går till skolan.  

 

Vad är du mest nöjd med i din familjs morgonrutin? Har du några bra tips? Vad kan förbättras? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.