Morgonrutin som haltar – dags att uppgradera: del 1
Tidigare har jag skrivit om hur viktigt det är för oss med en tydlig morgonrutin. Vi behöver en bra start för att dagen ska rulla på sedan. Lika viktigt är det förstås att då och då uppdatera rutinen. Inte minst om den slutar att fungera.
De senaste månaderna har det blivit allt mer konflikter kring vår morgonrutin. Vi har testat att justera vissa småsaker, men det har inte lyckats fullt ut. Men nu har jag börjat tänka att den morgonrutin som är så kristallklar för mig kanske inte alls är lika tydlig för barnen.
Att vi gör samma saker i samma ordning varje dag kanske inte betyder att det är en rutin som sitter i ryggmärgen på dem. För många barn räcker förmodligen upprepning för att skapa en rutin, men inte för alla. Så nu gör vi ett försök att tydliggöra vår morgonrutin med hjälp av bildstöd. Så här har vi gjort:
Schema för morgonrutin
Jag och Storasyster började med att skriva upp de viktigaste hållpunkterna under morgonen. När måste de olika momenten påbörjas och avslutas för att vi ska slippa stressa? Sedan fixade vi klockor och ritade in våra tider. En pdf med vår Urtavla utan visare finns här för den som vill göra egna.
Efter det klippte vi till kort i lagom storlek och skrev vad som ska hända vid varje tidpunkt. Vi var ganska kortfattade, men självklart kan man vara ännu tydligare. För små barn behövs kanske bilder istället.
Sedan laminerade vi korten för att de ska hålla bättre. En liten lamineringsmaskin kostar några hundralappar, men kan också användas till en massa kul pyssel. Till sist tryckte vi hål i vänstra hörnet på varje kort med ett hålslag och trädde upp dem på en nyckelring. På så sätt syns bara det aktuella kortet, och när det är dags att gå vidare kan man bara bläddra fram nästa.
Hur tänker du kring din familjs morgonrutin? Fungerar den bra eller dåligt? Hur skulle du kunna göra den tydligare? Kommentera gärna här nedanför.
Perfekt tidsstrukturering! Den här ide’n kan jag använda på flera sätt i mitt arbete.
Det låter toppen! Ett bra ställe att hämta fler konkreta idéer är bloggen Specialpedagogik i förskolan.