Skaffa koll på morgonrutinen med hjälp av tårtbitar

Igår kom jag på ett alldeles strålande sätt att hjälpa Storasyster att få bättre koll på morgonrutinen. Alltså det är ju inte så att jag uppfunnit hjulet precis, någon annan har säkert tänkt likadant förut, men jag är ändå väldans nöjd med min idé. Trots att vi länge kämpat på med att få in morgonrutinen ordentligt, för att på så sätt undvika en massa onödiga konflikter, har det på sistone känts som om vi står och stampar. Här finns mina tidigare inlägg om våra olika rutiner.

Ett problem på morgonen är att Storasysters tidsuppfattning förstås inte är ordentligt utvecklad. Hon verkar till exempel ha svårt att greppa det faktum att om ett moment, exempelvis ta på kläderna, drar ut på tiden så blir det stressigare med de andra momenten. För att hjälpa henne förstå detta ritade jag en klocka på ett papper och klippte ut tårtbitar i olika färger.

Gul=5 minuter. Mörkgrön=10 minuter. Ljusgrön=15 minuter. Rosa=20 minuter. Hur ser den perfekta morgonen ut? Ja, det är bara att pussla och fundera. Dessutom är det lätt att visa hur en mindre bra morgon kan te sig. Om det exempelvis tar 20 minuter att komma upp ur sängen och 20 minuter att få på kläderna, ja då blir det kanske bara 10 minuter kvar för att äta frukost…

Och redan imorse gick morgonrutinen sååå mycket bättre. Det var visserligen fredag och mindre stress av att jag och Lillebror är hemma då, men Storasyster visade också en helt annan förståelse. Och hon hann till och med sitta med sin nya pysselbok en lång stund.

Även för kvällsrutinen fungerar förstås tårbitarna toppen. Igår hade vi säkert dubbelt så mycket tid för godnattsagan och dessutom var hon i säng redan klockan åtta.

Hur har ni det med morgonrutinen i din familj? Fungerar den bra eller dåligt? Skulle det kanske hjälpa att visualisera den med hjälp av tårtbitar?

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Susanne skriver:

    Fantastisk idé! !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.