Tydlig kvällsrutin ger struktur och färre konflikter

Jag har flera gånger tidigare skrivit om vår morgonrutin som hjälper oss att få en mer strukturerad och därmed också lugnare morgon. Men även vår kvällsrutin fungerar förstås på samma sätt och är minst lika viktig. Då är jag dessutom alltid ensam med barnen på vardagarna och behöver själv något att hålla mig till. Så att jag inte är för snäll och låter dem sätta igång ett måleriprojekt efter middagen. Till exempel. Så här ser vår rutin ut våra ”långa” måndagar och tisdagar. Resten av veckan ser eftermiddagarna lite annorlunda ut, men kvällarna samma.  

Vår kvällsrutin

Kl 14: Fruktstund på jobbet. Det låter kanske lite tokigt men vår kvällsrutin börjar redan på eftermiddagen. Missar jag att fylla på energi då blir kvällen mycket jobbigare. Vid lunch dricker jag också alltid ett extra glas vatten för att slippa huvudvärk.

En nackdel med att jobba deltid är att man effektiviserar bort rasterna. Men en frukt vid skrivbordet är viktig för att vår kvällsrutin ska fungera.

Kl 15.30: Tar bilen från jobbet.

Ca kl 15.55: Kommer till skolan efter att ha parkerat hemma och traskat de cirka 200 meterna till skolhuset. På väg dit försöker jag ställa in mig på att vara lugn och tålmodig även om Storasyster är på dåligt humör. Vi smittar så lätt varandra med irritation hon och jag.

Ca kl 16.10: Efter en oftast väldigt lååångsam promenad kommer vi till förskolan för att hämta Lillebror. Han brukar vara lätt att få med sig.

Ca kl 16.30: Hemma! Men promenaden hem är en balansgång mellan hopp och förtvivlan. Ena dagen går allt bra, men eftersom alla är trötta blir det oftast problem. Storasyster kanske morrar och då rasar Lillebror samman. Ljusare och varmare tider stannar vi ute en stund och leker, jag har tidigare listat ett gäng aktiviteter som oftast får oss på bra humör, men på vintern är det bättre att gå in direkt.

Kl 16.40: Nu gäller det att känna av stämningen. Ibland klarar barnen av att leka tillsammans. Men oftast får Lillebror koppla av med tv-spel eller surfplatta. Storasyster brukar rita. För att de ska klara sig en stund får de äta morot, någon frukt eller frusna ärtor.

Så många kvällar har det blivit kaos medan jag lagat middag. Men sedan jag blev tydligare med vad barnen kan/får göra den stunden har det blivit bättre. Nu är det lugna aktiviteter som gäller.

Ca kl 17.50: Middagen klar. Vi äter, pratar och leker matlekar för att få matstunden lugn.

 Kl 18.15: Barnen ser på tv medan jag äter upp och plockar i ordning i köket.

Så här mysigt är det vissa kvällar. Andra måste de sitta i varsin soffa…

Kl 18.50: Storasyster får macka eller frukt till kvällsmat, och sin pyjamas. Jag borstar tänderna på Lillebror i soffan och tar honom sedan på ryggen uppför trappen. Pyjamas och toabesök. Sedan läser vi saga.  

Kl 19.15: Sitter bredvid medan Lillebror somnar. Det brukar gå fort.  

Ca kl 19.30: Dags att borsta Storasysters tänder, också i soffan. Det är alltid lite krångligt, men numer behövs oftast inga tricks och lekar. Men vi har provat många genom åren.

Kl 19.15: Vi går upp för att läsa en stund. Sedan några veckor läser hon först en sida högt och sedan tar jag över. Vid den här tiden brukar också den pendlande pappan dyka upp och lyssna på läsningen.

Kl 20.15: Storasyster kan till sist stoppas om. Hon lyssnar på ytterligare en saga på cd och efter att ha ropat om olika saker i snitt tre gånger per kväll somnar hon! Men vissa kvällar går det bara inte och då får hon till sist lägga sig bredvid mig i stora sängen.

Med hjälp av kort med klockbilder blir vår kvällsrutin tydligare.

Har ni också en genomtänkt kvällsrutin i din familj? Hur ser den ut? Finns det något som behöver förbättras? Kommentera gärna här nedanför!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.