Bortdribblad av åttaåringen = vi blir med husdjur!

Haha, jag är inte den som brukar använda fotbollsmetaforer men just här passar de perfekt. För när jag och Storasyster tog en promenad i lördags råkade jag lämna en lucka i försvaret. Precis framför mål. Hon har nämligen drömt om ett eget husdjur i många år. Helst en hund. Eller en katt. Eller fisk, råtta eller kanske ödla. 

 

Storasyster lääängtar efter ett eget husdjur. Att pyssla om gosedjuren är bra övning…

Egentligen vilket husdjur som helst som föräldrarna kan tänka sig att släppa in i hemmet. Men gärna något gulligt och gosigt förstås. I lördags pratade hon om hamstrar. ”Men de är vakna om nätterna” sa jag och hänvisade neutralt till marsvin. Hon nappade direkt. Skulle låna en bok på biblioteket och läsa på. Och sedan önska sig till födelsedagen.

Snygg dribbling

Och bla, bla, bla tusen tankar om marsvin senare råkade jag lämna den där luckan. Råkade tända ett hopp. ”Men du har ju ett gosdjursmarsvin som du kan öva på” hörde jag mig själv säga. Och såg henne genast ta sikte på målet. För övar gör man ju bara om det finns en anledning.

Så fort vi kom hem ordnade hon en bur av kartong. Plockade fram låtsasmat. Började googla och skriva långa listor om hur man tar hand om marsvin. Ritade till och med välkomstteckningar. Uppfylld av tanken att kanske, kanske blir drömmen om ett eget husdjur äntligen sann.

När hoppet väl hade väckts gick det inte att stoppa! Plötsligt hade vi en expert på marsvin här hemma.

Bra med husdjur

Att dribbla förbi resterna av det försvagade försvaret tog inte särskilt lång tid. 1,5 dygn för att vara exakt. Vem kan säga nej till en så stark önskan? Det låter kanske som om vi inte tycker om djur, men så är det inte. Vi är bara lite försiktiga med att ta på oss det ansvaret.

Samtidigt kommer det ju så mycket positivt med ett husdjur. Storasyster har själv skrivit en lista. Till exempel att man lär sig att ta ansvar. Att man alltid har någon att pyssla och gosa med. Vi passar också på att prata lite om vad det kostar.

Så den enda haken nu är Lillebror. Som har fått för sig att han hatar marsvin. Och aldrig någonsin vill se ett marsvin ens. Inte ens om det skulle glädja hans syster alldeles väldigt. Så nu får vi väl fundera på hur vi ska finta bort hans motstånd också…

Har ni något husdjur i din familj? Vad är fördelarna med att låta barn ha djur tycker du?

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Karin skriver:

  Marsvin är jättemysiga! 🙂

  Tänk bara på att ni behöver skaffa två (minst) för de är flockdjur. Kanske en till lillebror också?

  • En glad familj skriver:

   Tror marsvin blir toppen! Ja två ska det bli, vi får se om lillebror blir sugen när de väl är på plats 😊

 2. Anna skriver:

  Jag skulle rekommendera katt! Lättskötta och keliga. Jag har haft marsvin i många år, men då för att jag själv var intresserad. Det är ganska mycket skötsel och marsvin är oftast inte så keliga av sig. Katt är liksom lite mer att ”ta i”. Om ni skaffar marsvin skulle jag rekommendera omplaceringsmarsvin fån seriöst omplaceringshem, de är redan tama och man vet hur de är med barn till exempel. Förlåt att jag kommer här och är negativ, men marsvin kräver mer än man tror och är ganska känsliga. Vill tipsa om sajten marsvin.ifokus.se. Lycka till!

  • En glad familj skriver:

   Stort tack för tips och tankar! Jag är själv mer förtjust i katter, men det känns liksom som ett större åtagande… Men där kanske jag har fel! Får fundera vidare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.