Lätt att städa rätt – så här enkelt fixar vi ett pysselskåp

Det ska vara lätt att göra rätt! Det är utmärkt motto, som vi tyvärr inte levt efter här hos oss när det gäller ordning och reda. Jag och maken har nämligen lite olika temperament när det kommer till att organisera. Han vill gärna få undan saker snabbt för att slippa se dem, medan jag vill strukturera från grunden. Men eftersom jag inte haft tid att prioritera strukturerade skåp och förråd de senaste sju åren så har han alltid hunnit städa undan innan jag kommit till skott.

Det har alltså inte varit särskilt lätt att städa för barnen. Eller för oss vuxna. Ta till exempel alla pysselgrejer. Vi tycker verkligen mycket om att skapa och vara kreativa, men ändå har pennorna legat i ett otillgängligt skåp, papprena i ett annat och saxarna har vi alltid fått leta efter. Vilket resulterat i att alltihop oftast fått ligga kvar i ett hörn av köksbordet istället. Men nu har jag tänkt att vi ska göra det lätt att städa rätt! Och vi började med att fixa ett pysselskåp i helgen.

Lätt att städa

I vardagsrummet har vi länge haft en hylla för vissa av barnens leksaker, samt en del spel och pussel. Men ju större de blivit desto mindre har de använt de grejerna. Nu leker de faktiskt en hel del själva på övervåningen så det känns naturligt att flytta upp alla leksaker dit.

Före. Vilken barnfamilj har inte en sådan här hylla eller hörna med leksakskaos i sitt vardagsrum? 

Så i fredags åkte jag och Lillebror till det stora möbelvaruhuset för att skaffa lådor till hyllan som vi redan hade. Jag ville ha många mindre lådor för att kunna skilja på olika saker. Då blir det ju lättare att både plocka fram och städa undan. Var sak på sin plats.

Lillebror vill allra helst bara vara hemma jämt, men med lite mild övertalning gick han med på att åka… En fredag förmiddag är det ju också lugnt i varuhuset, vilket passar oss utmärkt. 

På eftermiddagen satte vi genast igång att skruva ihop alla lådorna. Sex stycken blev det, och en lucka. När man börjar kunna bruksanvisningen utantill har man nog uppnått Ikea-nirvana… Som tur var skulle vi bara steka frysta hamburgare till fredagsmyset. 

Bonk bonk! Det är kul att hjälpas åt. Bra att Lillebror övat på att följa instruktioner när han bygger smålego.

Projektet fick fortsätta under lördagen då jag skrev ut och laminerade skyltar till lådorna. För att det ska bli riktigt lätt att städa måste det ju vara tydligt var varje sak ska vara. Tidigare har vi inte prioriterat att lägga energi på att få barnen att städa själva, utan det har oftast varit vi vuxna som plockat undan. Kanske blir det lättare nu. 

Storasyster ville förstås också hjälpa till att fixa. Vi tog den enkla vägen och satte fast skyltarna med häftmassa.

Hela familjen verkar nöjda med resultatet. Maken var lite skeptisk till att ha skyltar, han tänkte att det skulle se ut som en förskola och inte ett vardagsrum. Men det släppte han snabbt. Nästa projekt får bli att fixa fler smålådor och skyltar även till barnens rum. 

Efter! Stöket är borta och allt kreativt material går lätt att hitta. Våra spel och pussel fick flytta in ett annat skåp med dörrar som vi redan hade i vardagsrummet. 

Hur gör du för att få barnen att städa? Är det lätt att städa rätt hemma hos dig? Har du några smarta lösningar att dela med dig av? Kommentera gärna här nedanför!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.