Fem fördelar med att få en ADHD-diagnos

Nu har jag skrivit om makens ADHD-diagnos i ett par inlägg, först om vad kärleken klarar av att övervinna och sedan om vilka nackdelar hans svårigheter har i familjelivet. Nu till de fördelar vi upplever av att han genomgått en utredning. Men först lite bakgrund.

Jag har alltsedan min man först uppvaktade mig, som i den mest romantiska film, för sexton år sedan känt att han fungerar lite annorlunda än många av oss andra. Vårt liv tillsammans har haft många toppar och dalar. Man kan kanske tycka att han inte borde behöva en ADHD-diagnos eftersom han klarat sig så bra i livet, med skola och jobb. Och precis det tyckte också sjukvården när han först försökte få en utredning.

Skrev egenremiss                                                                                      

Men eftersom jag då var gravid med vårt andra barn var jag orolig för hur en ny bebis skulle påverka familjelivet. Jag tyckte inte att min mans svårigheter borde avfärdas så lättvindigt. Istället skrev jag en så kallad egenremiss där jag noggrant beskrev de problem jag såg hemma.

Livet utspelar sig ju nämligen inte på bara en arena, att han klarar av att göra karriär betyder inte att han klarar av att hitta balansen för orka vara den pappa han skulle vilja vara. Eller den livskamrat. Och det ger honom massvis av dåligt samvete.

Att få en diagnos är inte allt, men ett steg på vägen. Precis som snödropparna i rabatten bara är ett tecken på en annalkande vår.

Viktig ADHD-diagnos  

Men egenremissen gav alltså resultat. Efter att först ha köat i ett år och sedan utnyttjat vårdgarantin för att byta landsting fick han genomgå en utredning. Han fick sin ADHD-diagnos hösten 2014. Det var ingen omvälvande händelse utan mest en bekräftelse på det vi redan visste, men nu kan jag se mängder av fördelar som faktiskt kommit av att ha diagnosen på papperet. Här är de fem största för oss:

1. Acceptans: Att veta är första steget mot att acceptera. Inte som en motsats till att förneka för det har vi aldrig gjort. Utan som i att på riktigt förhålla sig till svårigheterna.

2. Större förståelse: Med acceptansen kommer också förståelsen. För sig själv och varandra. Vissa saker är helt enkelt bara som de är i vår familj. Genom att välja bort vissa aktiviteter eller strunta i vissa ”sociala regler” kan vi må bättre tillsammans.

3. Mer kunskap: En ADHD-diagnos (eller vilken sorts diagnos som helst förstås) ger något konkret att läsa in sig på. Att på måfå googla runt för att lista ut vad problemet kan vara är förstås inget bra. Mycket bättre att kunna låna bra böcker på biblioteket och få fakta.

4. Rätt anpassningar: När man vet, accepterar, har förståelse och kunskap är det så mycket lättare att börja anpassa tillvaron. Hitta vägar som passar. Han behöver inte känna sig dum och få dåligt samvete, jag känner mig inte som hans morsa när jag håller ordning och påminner.  

5. Medicin: Den enda hjälp vi fått från vården efter makens ADHD-diagnos är medicinering. Vilket känns bakvänt för det är egentligen så mycket annat som gör skillnad. Men samtidigt är också medicinen startpunkten för allt det andra. Medicinen dämpar hjärnan som går på högvarv, orken ökar och plötsligt finns det möjlighet att faktiskt ta tag i att till exempel göra anpassningar.

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Anna skriver:

    Tack för att ni delar med er!

  2. Linda skriver:

    Precis så var det I vår familj med. Min sambo fick sin adhd diagnos för snart 2 år sen. Vi visste redan att han hade adhd, & för mig har det inte varit ett problem, men diagnos & medicinering har gjort det så mycket enklare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.