Kul med 4-årskontroll – och landstinget steppar upp

Härom dagen var det dags för 4-årskontroll för Lillebror och det tyckte vi var spännande både han och jag. Ett stort plus var också att vi redan tillsammans med kallelsen fick en broschyr som tydligt visade nästan allt som en 4-årskontroll innehåller. Det tycker jag verkligen var toppen! Då kunde vi titta på bilderna och prata om vad som skulle hända.

Bra broschyr med både text och bilder som visar vad som ingår i en 4-årskontroll. Bara bilden med vägningen är lite otydlig för ett barn.

Bra broschyr från landstinget med både text och bilder som visar vad som ingår i en 4-årskontroll. Bara bilden med vägningen är lite otydlig för ett barn.

Vid Storasysters alla kontroller tidigare har den enda informationen varit en liten rad i kallelsen där det till exempel stått att det skulle ingå en vaccination eller så. Det har jag faktiskt stört mig på, och säkert fler med mig. På Vårdguiden 1177 skriver man att det är viktigt att förbereda sina barn för besök i vården, men hur gör man det utan att själv ha information? Det är inte alla föräldrar som tänker på det och sätter igång att själva googla.  

Så nu när det var dags för Lillebrors 4-årskontroll var det en positiv överraskning att vårt landsting förbättrat delaktigheten på detta sätt. Tänk vad mycket lättare det måste vara både för barnen och för BVC:s personal om familjerna kommer en aning förberedda.

Roliga uppgifter

Och Lillebror tyckte allt var riktigt kul. Vid en 4-årskontroll undersöks bland annat om barnet kan gå balansgång, trä pärlor på tråd, rita en huvudfoting och rita av ett kors. Barnet får även visa att det kan namnen på några färger och kan räkna tre föremål.  

Att gå på plankan gick bra för Lillebror. Bara ett par gånger doppade han tårna i vattnet och fick pussar av fiskarna. Kul att sjuksköterskan gjorde det hela till en lek!

Att gå på plankan gick bra för Lillebror. Bara ett par gånger doppade han tårna i vattnet och fick pussar av fiskarna. Kul att sjuksköterskan gjorde det hela till en lek!

Sjuksköterskan frågar också om barnet leker med andra barn. Och här vi lite att fundera på. Lillebror söker sig gärna till vuxna och har ännu ingen riktigt nära kompis. Så nu ska vi prata med förskolan för att se hur de kan hjälpa honom in i lekarna mer.

Även syn, hörsel och tal undersöks vid en 4-årskontroll. Lillebror har lite svårt med R:en som låter som L istället, men det kommer nog att ge sig av sig själv ganska snart. Att testa synen med piratlapp för ögat tyckte han var lite klurigt men samtidigt roligt.

Även att testa hörseln var spännande. Att lyssna efter ljud och sedan flytta klossar är ju nästan som ett spel.

Även att testa hörseln var spännande. Att lyssna efter ljud och sedan flytta klossar är ju nästan som ett spel.

Vad har du för upplevelser av BVC:s kontroller? Hur tycker du att informationen innan varit?

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Valerie Kabriel skriver:

    Har du en liknande inlägg för 3-årskontroll hos BVC

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.