Vi firar 4-åring + att-göra-lista för ett lagom kalas

Tänk nu har vi inget småbarn i familjen längre! I helgen fyllde Lillebror fyra år och det har vi förstås firat ordentligt. Men så här nostalgisk har jag nog aldrig känt mig förr vid någon av barnens födelsedagar … min lillplutt.

kalas2

Lillebror var förstås den som vaknade tidigast, så det fick bli sång och paket i sängen utan överraskande väckning. Men det var förstås minst lika pirrigt och spännande.  

kalas3

Förmiddagen ägnade vi åt att bygga en del av det nya legot. Lillebror koncentrerar sig så att han blir alldeles matt. 

kalas4

På lördagseftermiddagen kom moster och morbror med respektive för att fira. När alla sjunger och tittar slår förstås blygheten till. 

kalas5

Fiskdamm är alltid kul! Men vem gömmer sig där bakom? På söndagen ordnade vi ett litet kalas med två av kompisarna från gården. 

Fixa ett lagom kalas

Men varje gång det är kalasdags dyker en släng av prestationsångest upp hos mig. Här där vi bor finns det egentligen ingen anledning för kalasen brukar vara på en rätt rimligt nivå. Men det är ändå mycket att ta ställning till och fixa med. Så efter några års övande har vi nu hittat ett koncept som fungerar bra för oss.

Dela upp: Ju fler desto roligare brukar det ju heta och så resonerar vi med. Därför delar vi upp gästerna på flera kalas. Då blir varje kalas lagom! Barnen hinner med sina gäster, varje paket blir roligare och alla orkar bättre.

Förbered i tid: Något hembakat är alltid trevligt att bjuda på, men det är lätt att dra igång för många projekt. Vi brukar satsa på sådant som går att förbereda flera veckor i förväg. Som bullar som kan stoppas i frysen.

Köp halvfärdigt: Om bullarna är hembakta kan gärna kakorna vara köpta för vår del. Tårtan är ju kul att låta barnen designa lite själva och det får dem att känna sig delaktiga och speciella. Men varför baka allt från grunden när det finns färdiga tårtbottnar och marsipanlock?

Bjud lagom: Vi brukar som sagt dela upp firandet så att det blir några släktingar här och några där. Men så småningom blir det ju också aktuellt med kalas för kompisarna. Vi har bjudit en eller två kompisar på småbarnskalas, när Storasyster fyllde sex fick kalaset bli lite större.

Handla smidigt: Att köpa presenterna på internet är förstås de flesta vana vid nu för tiden. Och det sänker ju verkligen stressnivåerna!

Fixa eget pynt: Med ett gäng ballonger och serpentiner kommer man långt för att ordna kalasstämningen. Vi brukar också hämta något pynt utomhus. Till Storasysters vårkalas brukar det bli vitsippor och nu när Lillebror fyllde fick det bli vackra löv och kottar på en bricka på bordet.

 

Hur tänker du kring kalas för barnen? Vilka är dina bästa tips för att slippa stress och press?

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.