Leka inne – sju aktiviteter för hela kroppen

Vips så försvann det vackra vintervädret lika plötsligt som det kom. Och visst är det härligt med utelek i gnistrande snö, men så här års kommer också många stunder då det passar bäst att leka inne. När himlen är jämngrå och regnet aldrig vill sluta.

Vi försöker oftast trotsa vädret åtminstone en gång per dag för annars får barnen alldeles för mycket spring i benen. Frisk luft och möjlighet att röra på hela kroppen är ett av de bästa recepten för att hålla familjen glad och lugn.  

Kul att leka inne

Men vissa dagar tar det bara emot fööör mycket att gå ut. Och då gäller det att hitta på sådant som går att leka inne på små ytor, men som ändå ger den där välbehövliga rörelsen. Naturligtvis kan man åka till badhuset eller leklandet, men det är inte alla dagar det finns tid och ork för det. Här kommer sju av våra favoriter att leka inne:

Obs! Dessa lekar kan förstås bli lite väl röjiga om barnen är på egen hand. Bättre att lägga en halvtimme eller så på att leka intensivt tillsammans med dem. Det är dessutom mycket roligare för alla.

Hinderbana: Går faktiskt att fixa även i ett ganska litet rum och är kul redan för barn från 1,5 år ungefär. Allt som behövs är några stolar att klättra över eller krypa under, något mjukt att hoppa ner på och till exempel några grytunderlägg att balansera mellan. Sedan är det bara att köra så många varv man vill.   

Hinderbana är kul att leka inne. Först är den kul att plocka fram och sedan ger den en hel massa rörelse.

Hinderbana är kul att leka inne. Först är den kul att plocka fram och sedan ger den en hel massa rörelse.

Skattjakt: Storfavorit här hos oss! Rita en karta som kräver att barnen rör sig mycket medan de letar. Kanske flera gånger upp och ned för trappen, och ut och in under stolarna runt köksbordet några varv. Göm fler kartor eller uppdrag längs vägen för att göra jakten klurigare. Skatten kan till exempel vara någon god frukt.

Gömma skeden: Ta en sked och göm den någonstans i rummet. Ge ledtråden fågel, fisk eller mittemellan så att den som letar vet ungefär i vilken höjd skeden finns. Hjälp till genom att säga varmt eller kallt när den som letar närmar sig eller kommer längre ifrån.

Kurragömma: Självklar klassiker som både stor och liten gillar. Fungerar bäst om man inte är så många när man ska leka inne. Ger kanske inte jättemycket rörelse, men är bättre än inget alls.  

Även de minsta uppskattar kurragömma, men de är förstås lätta att hitta.

Även de minsta uppskattar kurragömma, men de är förstås lätta att hitta.

Brottningsmatch: Hos oss har Storasyster alltid gillat att ta ”järngrepp” på pappa. Och en lite lagom brottningsmatch i sängen kan göra underverk när det gäller att få ut överskottsenergi. Krydda gärna med att kittlas också. Men låt inte barnen brottas själva, det går nog alltid överstyr.

Följa John: En till klassiker som passar utmärkt att leka inne. En är John och gör rörelser som de andra ska härma. Med lite hopp och klapp över huvudet blir det till ett gymnastikpass.

Dansa: Alltid lika kul! Bara att sätta på musik och röja loss. Ju mer du rör dig, desto mer hänger barnen på. Vill man ha lite extra inspiration är ett kul tips att söka efter Just Dance på Youtube. Där finns mängder av låtar med dansrörelser att härma.

Dans framför surfplattan är toppen. Att härma rörelserna tränar också motoriken.

Dans framför surfplattan är toppen. Att härma rörelserna i Just Dance ger både motion och motorikövning.

Vad brukar du och dina barn leka inne? Vad gör ni för att röra på er när vädret är dåligt? Kommentera längre ner!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.